Naslovnica VIJESTI RASULO MEĐU POBUNJENICIMA ISTOČNE GUTE: Dio odlučio da se preda, izbile ulične...

RASULO MEĐU POBUNJENICIMA ISTOČNE GUTE: Dio odlučio da se preda, izbile ulične borbe između različitih grupa

133
0
PODIJELI

U Istočnoj Guti počeo je otvoreni sukob između različitih militantnih grupa, izjavio je predstavnik Centra za pomirenje zaraćenih strana general-major Vladimir Zolotuhin.
Sukob je počeo nakon zahteva da se Fejlak el Rahman razgraniči od Nusra fronta za dalje razmatranje o njihovom povlačenju iz tog područja.

„Na ulicama se vode otvorene borbe između pripadnika nelegalnih oružanih formacija, civili su prisiljeni da traže skloništa kako ne bi postali slučajne žrtve borbe“, istakao je Zolotuhin.

U nedelju su predstavnici Centra održali pregovore sa liderima grupe Fejlak el Rahman, na kojima je iznet ovaj zahtev.

Istočna Guta ostaje jedno od poslednjih uporišta terorista u Siriji, koje kontrolišu grupe DŽejš el Isla“, Ahrar el Šam i Nusra front. Iz ovog kraja teroristi redovno granatiraju predgrađa i centar sirijske prestonice. U poslednjih nekoliko nedelja situacija u ovom području naglo se pogoršala.

Nakon usvajanja rezolucije UN u Istočnoj Guti uvedene su humanitarne pauze. Za izlazak civila i militanata iz ove oblasti otvorena su dva humanitarna koridora — u naseljima Muhajam el Vafedin i Mleha. Juče je preko koridora izašlo 52 stanovnika Misrabe od kojih je 26 dece. Trenutno teroristi nastavljaju da blokiraju izlaze prema humanitarnom koridoru iz pravca Istočne Gute, sprečavajući civile da napuste to područje.

Izvor: rs.sputniknews.com

Uključi se u diskusiju!