Naslovnica VIJESTI PRALJAK JE POPIO CIJANKALIJ I OSTAVIO JOŠ JEDNO PISMO: POGLEDAJTE ZA KOGA…

PRALJAK JE POPIO CIJANKALIJ I OSTAVIO JOŠ JEDNO PISMO: POGLEDAJTE ZA KOGA…

370
0
PODIJELI

Slobodan Praljak ostavio je pismo svojoj pravnoj zastupnici. Dan nakon suicida ispijanjem bočice s cijankalijem, Praljkovu zastupnicu u Haagu Niku Pinter nazvala je holandska istražna sutkinja koja provodi istragu o incidentu u sudnici. Poručila joj je da je za vrijeme pregleda Praljkove ćelije pronađeno pismo za nju.

– Nazvala me odvjetnica i rekla kako je u njegovoj ćeliji pronađena kuverta na kojoj je pisalo moje ime – Nika, izjavila je, kako je citira Index.

– Dan prije rasprave telefonom mi je rekao: ‘Budi i dalje čvrsta i govori kako govoriš. Uputi ih na Arhimedov zakon.’ Tijekom rasprave, kad je opisivao što je i koliko je mogao učiniti, rekao je kako se uspostavlja jedinica ‘jedan Praljak’ i onda je to usporedio s Arhimedovim zakonom. Rekao mi je to normalnim tonom, ničim nisam mogla naslutiti da će napraviti to što će napraviti, dodala je Pinter.

Na pitanje kako interpretira njegovu zadnju poruku, odnosno, ostavljanje samo njenog imena na koverti, odgovorila je:

– Poznajem ga duže od trinaest godina. On meni nije bio samo klijent. Mi smo obiteljski prijatelji, a s njim sam bila snažno povezana. To je osoba koja je puna socijalne i umne inteligencije. Strahovito puno mi je u životu značio i pomagao. I to u mojim privatnim problemima i rješenjima koja ću poduzeti. Tako da smo mi bili na relaciji ‘Nika – Slobodan’. Nismo bili na relaciji ‘Poštovana gospođo odvjetnice’. Jesmo u sudnici, ali izvan nje smo bili dobri, objašnjava Pinter.

Na pitanje šta misli da li je u toj posljednjoj koverti bila sadržana ikakva skrivena poruka, navodi:

– Ne znam, nisam vidjela kuvertu. Nisam ni znala, bila sam u avionu kad me nizozemska sutkinja obavijestila. Nisam znala ništa o svemu ovome. Sad imam nekakva naknadna saznanja od onoga što su mi drugi pričali i od onoga što sam čitala u novinama. Bila sam okrenuta leđima i nisam ništa vidjela.

Je li Praljak ikad davao naslutiti da će počiniti suicid?

– Ne. Makar, sad s naknadnim saznanjem, kad mislim otraga, on mi je rekao da nijedan dan neće živjeti kao ratni zločinac. Rekao mi je to kad smo počeli raditi na slučaju. Rekao mi je da radimo tako jer on nijedan dan ne želi biti ratni zločinac. Iz toga nisam mogla ništa naslutiti. Ni ja, ni kolega Kovačić, ni kolegica odvjetnica Nataša Fauveau-Ivanović nismo mogli zaključiti hoće li biti takvih posljedica. Jedino smo mogli zaključiti da moramo raditi kao crvi.

doznajemo.com

Uključi se u diskusiju!