Naslovnica SPORT CIJELA EVROPA JE POLUDJELA ZA BH SPORTISTOM: NERMIN ŠTITKOVAC JE JEDAN OD...

CIJELA EVROPA JE POLUDJELA ZA BH SPORTISTOM: NERMIN ŠTITKOVAC JE JEDAN OD VEĆIH SVJETSKIH TALENATA

276
0
PODIJELI

Balkansko podneblje tradicionalno je uspješno kad je riječ o bacačkim atletskim disciplinama. Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Na posljednjim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ta država imala je čak trojicu predstavnika u bacanju kugle. Upoznajte Nermina Štitkovca, jednog od najvećih talenata za bacačke discipline.

Bacanje kugle je atletska disciplina u kojoj bacač nastoji baciti kuglu što dalje. Ova atletska disciplina služi za razvijanje snage, brzine, specifične izdržljivosti i okretnosti. Osim bacanja koje je propisano atletskim pravilima, kugla se može bacati na razne načine. Pri tome u skladu sa uzrastom natjecatelja, upotrebljava se kugla različite težine.

Prepostavlja se da su se prva natjecanja u bacanju kugle održavana u Velikoj Britaniji. Povijesničari bilježe da su se vojnici oko 1346. godine natjecali u bacanju topovskih kugli teških 16 funti (7,257 kg). U početku se bacalo iz mjesta i to jačom i slabijom rukom. Vremenom su se iskristalizirala pravila bacanja koja su se odnosila i na prostor iz kojeg se bacala kugla.

Prvi službeni rezultati vode se u Velikoj Britaniji od 1860. godine, kad je H. Williams bacio kuglu 36 stopa tj 19,972 metra.

Uključi se u diskusiju!